donderdag 27 oktober 2016

Scoliose en kyfose afbeelding


Scoliose en Kyfose

Wat? 

Scoliose en kyfose zijn asafwijkingen van de wervelzuil. Een normale wervelzuil heeft, als je er zijwaarts op kijkt, een uitholling (lordose) ter hoogte van de hals en de onderrug en een bolling (kyfose) ter hoogte vande borstkas. Als er echter een kromming is naar opzij, in de vorm van de letter S of C als je recht op de rug kijkt, dan spreekt men van een scoliose. Als de bolling van de rug heel erg uitgesproken is, spreekt met van een hyperkyfose. Als je rug te hol is, heb je een hyperlordose. Scoliose en kyfose kunnen ook samen voorkomen. Dan spreken we van kyfo-scoliose.


Oorzaken scoliose?


Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van een scoliose. Zowel aangeboren als erfelijke afwijkingen kunnen scoliose veroorzaken. Maar scoliose kan ook het resultaat zijn van langdurig slechte gewoontes of van een beenlengteverschil. In vele gevallen is de oorzaak ook onbekend.
Aangeboren afwijking
In 20 tot 30 procent van de gevallen is scoliose aangeboren of is ze het gevolg van een aangeboren afwijking zoals chromosomale afwijkingen, verlammingen, spierziektes,… We spreken van een conginetale scoliose.
Erfelijke afwijking
Scoliose is erfelijk. Wanneer iemand in de familie scoliose heeft, is de kans om scoliose te ontwikkelen beduidend hoger. Vooral kinderen van een moeder met scoliose maken meer kans om deze aandoening te krijgen.
Langdurig slechte gewoontes
Een veelvoorkomende slechte gewoonte is het langdurig dragen van een rugzakje aan één schouder. Hierdoor kan de patiënt, na lange tijd, een onjuiste, kromme houding aannemen.
Verschil in beenlengte
Door dit lengteverschil, gaat de patiënt zijn bekken kantelen, waardoor de wervelkolom zich buigt. Patiënten met een beenlengteverschil laten zich daarom best zo snel mogelijk aangepast (verhoogd) schoeisel aanmeten, zodat de wervelkolom mooi recht blijft.
Oorzaak onbekend
In vele gevallen is de oorzaak van scoliose onbekend. Wanneer geen oorzaak gevonden wordt, wordt de term “ideopatische scoliose” gebruikt.
uitleg over scoliose en kyfose


Oorzaken kyfose?

De aandoening kan aangeboren zijn of een gevolg van een slappe houding, een verandering in de tussenwervelschijven, een ouderdomsstoornis, de ziekte van Bechterew zijn of voorkomen na een infectie of wervelbreuk.

Symptomen

  • De ene schouder komt hoger te staan dan de andere;
  • De heup komt meer naar voren te staan;
  • Eén rughelft draait naar achteren;
  • Er ontstaat een bult op de rug (als gevolg van de rotatie van de wervelkolom);
  • De borstkas misvormt en tast hart- en/of longfuncties aan.
  • Pijn
Behandeling

  • Wat kun je zelf doen?

Wanneer je in de kinderjaren een ernstige wervelafwijking of afwijking van de borstkas vermoedt, laat je dit best zo snel mogelijk onderzoeken. Onbehandeld kan dit immers leiden tot een aanzienlijk verminderd longvolume, stoornissen van het ruggenmerg en een ernstig afwijkende houding. Er is bovendien meer kans op succes als de behandeling met een corset vroeg wordt gestart. Dit kan je een ingreep besparen later.
Het is raadzaam om veel te bewegen en te sporten (bijvoorbeeld zwemmen). Zo kweek je een natuurlijk spiercorset. Een kinesitherapeut kan je aangepaste oefeningen aanleren, die je thuis zelf kunt doen.
  • Wat kan je arts doen?

Een scoliose zonder aanwijsbare oorzaak met een geringe afwijking van de ruggenwervel (minder dan 25 graden) hoeft niet behandeld te worden. Het volstaat om de evolutie te bewaken. 
Een afwijking van 25 tot 45 graden bij een opgroeiend kind wordt behandeld met een corset. Bij een volwassene (dus een volgroeid persoon) is een corset niet meer nuttig. 
Een afwijking van meer dan 45 graden is een indicatie voor correctie via ingreep. Bij een grote afwijking zorgt de zwaartekracht er namelijk voor dat de ruggenwervels kunnen verschuiven. Andere indicaties voor chirurgische ingreep zijn het bewaren van een normale ademhalingsfunctie, verlichting van de rugpijn en cosmetische verbetering van de rugvorm. 
Personen met de ziekte van Scheuermann hebben baat bij kinesitherapie en vermijden best bepaalde rugbelastende sporten zoals gewichtheffen. Een corset wordt bij hen pas aangeraden vanaf een afwijking van de kyfosehoek van 60 graden. Vanaf 75 graden wordt een ingreep overwogen, maar dat komt zelden voor.

Bronnen

  • http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/scoliose-en-kyfose
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/kyfose/item36600
  • http://www.scoliose-rugpijn.be/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten